Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-05@10:00:17 GMT

فارس من|حوزه اسباب‌بازی بی‌صاحب رها شده است

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۸۱۱۲۸

فارس من|حوزه اسباب‌بازی بی‌صاحب رها شده است

گروه زندگی - مینا فرقانی: روانشناسان کودک معتقدند بازی با اسباب‌بازی، غذای روانی کودکان است و از دیدگاه روانشناسی تمایل به بازی کردن و داشتن اسباب‌بازی یکی از نشانه‌های سلامت عقل، کنجکاوی و هوشیاری به شمار می‌رود.اما امان از وقتی که بخواهیم برای کودک مان اسباب بازی مناسب پیدا کنیم. وارد یک مغازه اسباب بازی فروشی می شویم و تا چشم کار می کند یا عروسک باربی و دختر کفشدوزکی می بینیم یا لوگوی بتمن و شخصیت های انیمیشینی و خلاصه که  این موضوع آنقدر چالش برانگیز هست که مخاطبان دغدغه‌مند فارس من پویشی را با عنوان «درخواست هویت‌بخشی بر اسباب‌بازی و بازی‌های فکری» ثبت کرده و در آن از نبود نظارت بر تولید و واردات اسباب‌بازی گلایه کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پویش بهانه ای می شود برای گفتن از چالش هایی عجیب و غریب در حوزه اسباب بازی.

*برای آموزش، اسباب‌بازی می‌سازم
«محمد رستمی»؛ مهندس ۲۶ساله مکانیک، مدیر، مؤسس و مسئول گروه «مهارت‌آموز» است و ثبت کننده این پویش. او   سال‌ها در حوزهٔ طراحی و تولید اسباب‌بازی کار کرده و حالا قرار است از چالش های این حوزه برایمان بگوید؛ «کار اصلی من طراحی و تولید بسته‌های آموزشی است که کاربرد اسباب‌بازی هم دارند. در واقع ذات این بسته‌ها آموزش است. بعضی از مدل‌ها را می‌توانیم اسباب‌بازی‌تر ببینیم که به آنها اسباب‌بازی آموزشی می‌گوییم. یعنی مخاطب از ساخت اسباب‌بازی، یاد می‌گیرد. بعضی‌هایشان هم در دستهٔ مدل یا ماکت طبقه‌بندی می‌شوند.»

محمد رستمی، کارآفرین و تولیدکنندهٔ اسباب‌بازی و بسته‌های آموزشی

*قوانین، ناکارآمد و مانع تولید هستند
حوزهٔ اسباب‌بازی یک‌سری قوانین ثبتی دارد که ناکارآمد است. این گلهٔ بسیاری از تولیدکننده‌های اسباب‌بازی است. رستمی در این باره می‌گوید: «منِ تولیدکننده اگر اسباب‌بازی تولیدی خودم را در شورای نظارت بر اسباب‌بازی ثبت کنم، حتی اگر کسی اسباب‌بازی‌ام را کپی کند، هیچ اتفاقی نمی‌افتد. نهایتش این است که با کپی‌کننده تماس بگیرند و بگویند لطفاً رنگ یا بسته‌بندی‌اش را عوض کن!
ثبت اسباب‌بازی، بیشتر از اینکه به تولید اسباب‌بازی کمک کند، مانع تولید آن است. رسماً یک صنف تشکیل شده که داوری و سنجش اسباب‌بازی به دست افراد همان صنف افتاده است. خیلی غیرمنطقی است کسانی که خودشان در بازار، تولیدکننده و ذی‌نفع هستند، داوری و سنجش را هم انجام بدهند.
مسائلی هم هست که دوستان به حق با آن مشکل دارند. مثلاً چون اسباب‌بازی خواب سرمایه‌اش زیاد است، حاشیهٔ سودش باید برای دلال زیاد باشد تا حاضر باشد معامله‌اش کند. درج قیمت تولیدکننده روی اسباب‌بازی باعث شده دلال‌ها برای معاملهٔ اسباب‌بازی رغبت کمتری نشان دهند.»

*جرأت نمی‌کنیم طرح‌مان را ثبت کنیم
این تولیدکنندهٔ اسباب‌بازی با اشاره به اینکه هرگز جرأت نکرده طرح هیچ‌کدام از اسباب‌بازی‌های تولیدی‌اش را ثبت کند می‌گوید: «برای ثبت طرح اسباب‌بازی باید تمام جزئیات طراحی آن را به شورای نظارت بر اسباب‌بازی تحویل دهید؛ یعنی به کسانی که خودشان تولیدکننده هستند. من چنین جرأتی ندارم! از کجا معلوم که ایده‌اش کپی نشود؟ نمی‌توانیم از مالکیت معنوی ایده‌هایمان دفاع کنیم؛ خصوصاً تولیدکننده‌های خرد.
بخش زیادی از اسباب‌بازی‌های بازار کپی اسباب‌بازی‌های خارجی است که در داخل هم تولید می‌شود. اگر کسی از این کپی، کپی کند، چه می‌شود؟ از لحاظ قانونی مشخص نیست که این کپی، چه حکمی دارد.
این را بگذارید کنار این مسأله که کسانی که اسباب‌بازی‌ها را ثبت می‌کنند و قرار است مانع از کپی آنها بشوند، خودشان تولیدکنندهٔ کلان اسباب‌بازی هستند...»

اسباب‌بازی‌ها باید با طراحی دقیق به شورا ارائه شوند

*معیاری برای تشخیص خوبی یا بدی اسباب‌بازی نداریم
ظاهراً بدون اینکه معیارهایی برای سنجش میزان فایده و ضرر اسباب‌بازی‌ها تعیین شود و نظارتی بر این معیارها وجود داشته باشد، صرفاً بر ثبت طراحی آن تأکید شده است. رستمی در این باره می‌گوید: «شورای اسباب‌بازی فقط می‌خواهد اسباب‌بازی را ثبت کند و سنجه‌ای برای درک اینکه این اسباب‌بازی مفید است یا مضر، خطرناک است یا بی‌خطر، و... ندارد. سازمان استاندارد بعضی از سنجه‌ها را دارد. اما اسباب‌بازی‌های دارای نشان استاندارد بسیار کم هستند. و شورای اسباب‌بازی هم اصلاً تأکیدی بر استاندارد ندارد.غیر از استانداردهای اخلاقی و فرهنگی که نیاز داریم و اصلاً تعریف نشده، استانداردهای ایمنی هم سنجه‌های درست و پیگیری دقیقی ندارد.»

*باید در حوزهٔ فرهنگی مراقب بازی‌ها باشیم
از لحاظ فرهنگی اصلاً تعریفی دربارهٔ اسباب‌بازی خوب فرهنگی و اسباب‌بازی بد فرهنگی وجود ندارد، چه برسد به نظارت در این خصوص. رستمی می‌گوید: «کسانی که دغدغه دارند باید بروند مطالعه کنند که لااقل حالا که نظارت نیست، خودشان مراقب باشند و اسباب‌بازی نامناسبی تولید نکنند.
اکثراً با قصد و غرض کار نمی‌کنند. فقط می‌خواهند چیزی تولید کنند و بفروشند. بیشترشان هم از نمونه‌های خارجی کپی می‌کنند که قاعدتاً خیلی‌هایشان با فرهنگ ما همخوان نیست.  
اگر بخواهیم سخت‌گیرانه و موشکافانه برخورد کنیم همین بازی «شب مافیا»، اساسش بر دروغگویی است. البته من شخصاً به این بازی ایراد نمی‌گیرم، چون می‌گویم اساسش بر استدلال هم هست. اما در نمادگرایی، طراحی، نوع اسم‌ها و... باید مراقبت شود. مثلاً در بعضی بازی‌های صفحه‌ای روی کارت‌ها «معشوقه» و اسم‌های بدتر از این هم هست. اینکه ذات خود بازی بد است، کنار.»

*شورا از تولیدکننده‌ها حمایت قانونی نمی‌کند
توقعی که از یک شورای نظارتی می‌رود این است که نظارت کند و در شرایط تعریف‌شده قدرت لازم برای برخورد و اجرای قانون را داشته باشد. اما شورای نظارت بر اسباب‌بازی نه‌تنها نظارت نمی‌کند، بلکه قدرت برخورد هم ندارد. رستمی این مسأله را این‌طور شرح می‌دهد: «وقتی اسباب‌بازی را ثبت کنیم، تولیدش سخت‌تر می‌شود. فرض کنید یک گروه دانشجویی و استارتاپی که تولیدکنندهٔ خرد هستند، تازه می‌خواهند یک اسباب‌بازی را تولید کنند و به جایی برسانند، بعد وارد چرخهٔ تولید و کارهای شرکتی بشوند و مراحل پیش‌رشد و رشد را طی کنند. این گروه برای حفظ مالکیت معنوی، محصول خود را ثبت می‌کند.
ثبت هم به صورت حقیقی ممکن است هم به صورت حقوقی. البته چون این ثبت پشتیبانی ندارد، ارزشمند نیست. چون به راحتی می‌توان محصول را کپی کرد، امتیازش خرید و فروش نمی‌شود. این شورا ید قدرتی برای حمایت از طرح‌هایی که پول گرفته و وقت افراد را تلف کرده تا ثبت کند ندارد. در واقع شما با ثبت اسباب‌بازی، طرح خود را در معرض خطر لو رفتن قرار می‌دهید؛ بدون اینکه چیزی عایدتان شود.»

ثبت محصول، آن را در معرض خطر لو رفتن قرار می‌دهد

*اعضای شورا نباید در بازار ذی‌نفع باشند

هر عقل سلیمی اقرار می‌کند که برای جلوگیری از فساد و کمک به پیشرفت یک حوزه، افراد تصمیم‌گیر نباید در همان بازار ذی‌نفع باشند. رستمی با توصیف اشکالات حوزهٔ اسباب‌بازی در این زمینه می‌گوید: «وقتی محصول ثبت می‌شود، برای تولیدش باید مجوز خاص بگیرید که ثابت کند کارآفرین هستید. برای اثبات کارآفرینی هم حتماً باید بیمه بپردازید. اگر گروهی کسب‌وکار خانگی راه انداخته باشند و اصلاً به آن حد از رشد نرسیده باشند که بخواهند لیست بیمه رد کنند، عملاً دیگر نمی‌توانند طرح خودشان را تولید کنند. این یکی از گره‌های اساسی این موضوع است.
تا کنون هر قانونی که در حوزهٔ اسباب‌بازی ثبت شده، حمایتی نه، که ممانعتی و انحصارساز بوده. علتش هم مشخص است. بیشتر کسانی که در کمیسیون بوده‌اند و قانون آورده‌اند، خودشان ذی‌نفع بوده‌اند. قضاوت نمی‌کنیم. فقط می‌گوییم کسی که ذی‌نفع است، در حالت کلی ذهنش به آن سمت حرکت می‌کند و بر اساس ایده‌های خودش قانون را پیگیری می‌کند.».

*حوزه اسباب‌بازی واقعاً بی‌صاحب است
رده‌بندی اسباب‌بازی‌ها درست مشخص نیست. مثلاً برای اسباب‌بازی‌های آموزشی که فقط در آموزش و پرورش کاربرد دارند، مشخص نیست به کجا باید مراجعه کرد؛ آموزش و پرورش، شورای نظارت بر اسباب‌بازی یا...
رستمی دربارهٔ نمایشگاه اسباب‌بازی نیز می‌گوید: «در نمایشگاه اسباب‌بازی که چند سال است برگزار می‌شود، تخلفاتی اتفاق می‌افتد. مثلاً هر کسی را ثبت‌نام نمی‌کنند. گاهی جای غرفه‌ها را عوض می‌کنند و بچه‌های خارج از کانون را به غرفه‌های پرت می‌فرستند. اعضای کانون را در اولویت قرار می‌دهند و... این باندبازی‌ها، برخوردهای سلیقه‌ای و نبود یک صاحب قانونی درست برای حوزهٔ اسباب‌بازی بیچاره‌کننده است.
من هیچ‌وقت در این نمایشگاه‌ها شرکت نمی‌کنم. چون بعداً باعث دردسرهای قانونی و پیچیده می‌شود. یعنی تبعاتش برایمان بیشتر است تا آورده‌اش.».

*کسب‌وکارهای خرد، مناسب بازار اسباب‌بازی
گاهی عده‌ای تولیدکنندهٔ کلان اسباب‌بازی می‌گویند «ما داریم اسباب‌بازی تولید می‌کنیم، دیگر چه لزومی دارد تولیدکننده‌های خرد وارد بازار شوند؟». رستمی در این باره می‌گوید: «چرا وارد نشوند؟ ما بازار بزرگی داریم و واردات زیادی انجام می‌شود. اتفاقاً باید تسهیل‌گری بیشتر شود تا خودمان تولید کنیم و نیاز به واردات نداشته باشیم. باید آموزش داده شود تا اسباب‌بازی کلان تولید شود. از آن طرف هم قانون و نظارت درست ایجاد شود تا بازار را با تولید داخلی تأمین کنیم.
تولید اسباب‌بازی در خیلی از موارد می‌تواند یک کسب‌وکار خانگی تعریف شود و نیاز به کسب‌وکار کلان ندارد. چون خیلی از بخش‌های تولید (مثل قالب‌گیری) را می‌توان با توجه به لجستیک کشور ما، برون‌سپاری کرد و نهایتاً یک محصول خوب ارائه داد. این تولید می‌تواند در افزایش تولید ناخالص، ایجاد شغل، گردش مالی، جلوگیری از خروج ارز و... بسیار کمک‌کننده باشد. اما متأسفانه هسته‌ای که برای حمایت از اسباب‌بازی تشکیل شده، تقریباً ۹۰درصدشان در بازار ذی‌نفع هستند. این اشکال قانون است.»

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: اسباب بازی شورای نظارت بر اسباب بازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فرهنگ بازی محمد رستمی کارآفرینی فارس من شورای نظارت بر اسباب بازی اسباب بازی تولیدکننده ها اسباب بازی ها ذی نفع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۸۱۱۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات سیب لرستان به روسیه، ترکمنستان و حاشیۀ خلیج فارس

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به صادرات سیب این استان به روسیه، ترکمنستان و کشورهای حاشیۀ خلیج فارس گفت: میزان تولید سیب تا ۷۵ هزار تن در سال هم می‌رسد. - اخبار استانها -

محمدحسن کیانی‌فر در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درخرم‌آباد اظهار داشت: آب‌وهوای لرستان از تنوع بسیار بالایی برخوردار است و این شرایط توسعه بیش از 24 گونه درخت مثمر را به‌دنبال داشته‌است.

او با اشاره به پراکندگی مناطق تولید سیب در اغلب نقاط لرستان، اضافه کرد: سطح زیر کشت این محصول حدود 4000هکتار است.

تولید سالانه 25هزار تن زردآلو در باغات لرستان

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان اعلام کرد: بیش از 50 درصد باغات سیب این استان در بروجرد است و این شهرستان به‌‍تنهایی سطح وسیعی از تولید این محصول را به خود اختصاص داده‌است.

کیانی‌فر بیان کرد: باغات سیب لرستان در خرم‌آباد، الشتر و بقیه شهرستان‌های این استان به‌صورت پراکنده است و این محصول شامل سیب گلاب، زرد و قرمز پاییزه است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به صادرات سیب این استان به روسیه، ترکمنستان و کشورهای حاشیۀ خلیج فارس یادآور شد: میزان تولید سیب تا 75 هزار تن در سال هم می‌رسد.

او با بیان اینکه 50 درصد باغات سیب لرستان در بروجرد واقع است، عنوان کرد: میانگین عملکرد تولید سیب در این استان به‌دلیل اقلیم مناسب حدود 25 تن در هر هکتار است.

کیانی‌فر گفت: لرستان رتبۀ اول تا هشتم در بین استان‌های تولیدکننده سیب در کشور را دارد و هر ساله جزو 10 استان تولیدکننده برتر در تولید این محصول هستیم.

انتهای پیام/644/.

دیگر خبرها

  • یادآوری خاطرات با نسخه بدنساز داستان اسباب بازی ها(عکس)
  • اهدای جایزه احمد اقتداری به پژوهش‌های برگزیده خلیج فارس
  • واحد تولید آمونیاک سبز در بندرعباس احداث می‌شود
  • پیگیری طلب میلیاردی مردم از یک شرکت خصوصی
  • برگزاری مراسم روز جهانی کارگر در شهرستان مهر
  • صادرات سیب لرستان به روسیه، ترکمنستان و حاشیۀ خلیج فارس
  • مدیرکل جدید پست استان فارس معارفه شد
  • سقوط کمد جان پسر بچه ۷ ساله را گرفت
  • سقوط کمد جان پسر ۷ ساله را گرفت
  • سقوط کمد سبب مرگ کودک ۷ ساله در قائمشهر شد